„O stire de can-can a aparut deja in cateva publicatii. Un medic s-a casatorit cu fosta amanta a unei mari vedete!”Asta a fost carligul prin care The Sun si-a agatat publicul dornic de can-can-uri. Si a continuat povestea…
Salk e un medic care a descoperit unul din cele mai importante leacuri din istoria omenirii, vaccinul impotriva poliomilelitei, o bola care ucidea anual milioane de copii. Salk a descoperit vaccinul la 40 de ani si a refuzat sa-l patenteze in nume propriu cerand ca el sa fie patentat desi putea obtine de pe urma patentului, la vremea respectiva peste 2 miliarde de dolari. Intrebat intr-un interviu de ce a refuzat patentarea inventie a dat un raspuns ramas celebru : ” e ca si cum ai patenta soarele”…
Salk a continuat sa traiasca din salariul de medic si e de notorietate faptul ca niciodata nu a platit vreo consumatie la restaurant, vreun bilet de avion sau vreun bilet la teatru ori cinema, ca de fiecare data cineva se oferea sa-i achite orice cheltuiala. Adeseori prezenta lui in avioane era anuntata la microfon de catre pilot si toti pasagerii il onorau cu aplauze.
In 1995, anul in care Jonas Salk a murit, The Sun i-a dedicat un articol si ca sa-si agate publicul a titrat mare, pe prima pagina, un pasaj din viata interesanta a doctorului si anume casatoria lui cu fosta iubita a lui Pablo Picasso…Salk, cel care la 40 de ani n-a vrut sa patenteze soarele…
Patentul soarelui
Acest articol a fost publicat în Scrise cu negru. Salvează legătura permanentă.